Wpisy użytkownika Wiedźma1 z dnia 21 czerwca 2015

Liczba wpisów: 1

malgorzata.g1
 

ojej1.jpg

Olej pochodzi z Afryki, tłoczony  z pestek owoców marula, które wyglądem przypominają żółto-pomarańczowe śliwki.  Drzewa, które wydają drogocenne owoce, należące do rodziny Anacardiaceae, nazywane są "Drzewami Słoni", porastają w niektórych krajach afrykańskich, szczególnie w centrum i na południu kontynentu.

Owoce maruli są gratką dla słoni, które nie zawahają się wyrywać drzewa aby do nich dotrzeć.Zawierają one nasiona otoczone twardą powłoką zewnętrzną, które tworzą 2 lub 3 migdały. Z tych migdałów wydobywa się olej Marula, tłoczony na zimno, wyjątkowy, złoty olej.

image_7898.jpg

*Olej Marula jest bogaty w witaminę E, antyoxydanty, kwas oleinowy. Szybko wchłania się przez skórę, natychmiast nawilża, nie tworzy tłustej powłoki, wręcz przeciwnie skóra po olejku jest miękka i elastyczna, nie błyszczy się.*

ojej2.jpg


ojej3.jpg


*Właściwości*
-rewitalizujące i nawilżające,
- zmiękczające, łagodzące,
- odżywcze - leczy skórę suchą, łagodzi podrażnienia i redukuje zaczerwienienia, przywraca ochronną barierę skóry
- redukcja zmarszczek, rozjaśnienie cery, niwelacja plam,
- wspomagająco w zwalczaniu cellulitu i rozstępów,
- zapobieganie i redukcja rozstępów

Olej z orzechów drzewa marula stosowany jest od wieków przez kobiety z Afryki Południowej w pielęgnacji skóry, ale także w dużej części - włosów.
Cenią go one zwłaszcza za silne działanie nawilżające i chętnie wykorzystują do oczyszczania skóry. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji popękanej, spierzchniętej skóry oraz jako oliwka do masażu dla dzieci. Wykazuje też silne właściwości antyoksydacyjne.
Niewątpliwą zaletą oleju z maruli jest jego odporność na utlenianie i bardzo dobra stabilność w formulacjach kosmetycznych.

*Cena* 12 zł
*Pojemność* 10ml
*Dostępność*
rhea.com.pl/olej-marula-100-wszystkie-typy-skory…
rhea.com.pl/
*Zapach* bardzo delikatny, praktycznie niewyczuwalny

Olejek można stosować praktycznie do całkowitej pielęgnacji ciała. Najłatwiej wklepać go palcami w skórę twarzy i szyi. Z powodzeniem zastąpić każdy krem i serum.

Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

Jako olejek pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używaj olejku oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.

Jako maska do włosów, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem).

Jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie.


drzewo-maruli.jpg

*Podsumowując*
-szybko się wchłania
-dobrze nawilża skórę, poprawia jej elastyczność
-jest bezpieczny dla okolic oczu dlatego można stosować go do demakijażu
-zwalcza wolne rodniki
-działa antybakteryjnie
-eliminuje suchość skóry głowy
-pozostawia błyszczące i miękkie włosy
-jest w 100% naturalny
Pokaż wszystkie (39) ›